Over A Dubois

Anthony (Ewoud) Dubois werd geboren in Bussum in 1950, en emigreerde naar Canada op 2-jarige leeftijd. Hij groeide op in de buurt van Montreal, en tekende en schilderde veel als jongen en puber. Naast muziek en later de biologische wetenschappen bleef hij in zeer diverse media en stijlen tot op de middelbare school bezig.

Na een universitaire opleiding biochemie zocht hij het avontuur op en ging hij naar Amsterdam waar hij geneeskunde studeerde. Ondanks dat dit weinig gelegenheid gaf tot schilderen, bleef het kriebelen en pakte Dubois de draad in de jaren zeventig weer op. Inmiddels was hij getrouwd en terug in Canada, waar hij het schilderen combineerde met medisch onderzoek en opleiding. Ondanks het beroep van zijn vak op zijn tijd gaf hij een tentoonstelling in deze tijd en won hij een prijs in een gejureerde competitie. Ook werden drie van zijn werken gepubliceerd.

Eenmaal terug in Nederland settelde hij in Groningen met zijn vrouw en twee zoons. Hij werd aangesteld in het UMCG en is daarnaast blijven schilderen en exposeren. Dubois: "Het leven is voor mij ondenkbaar zonder schilderen. Soms komt het er niet van en dan komt er gewoon een moment dat het moet. Deze cyclus blijft zich gelukkig herhalen.

“In 2010 had ik een ervaring die mijn leven als kunstenaar veranderde: ik zag “De Bar in de Folies-Bergère” van Manet voor het eerst in de Courtauld Gallerie in Londen. Ondanks dat ik dit werk goed kende van reproducties had het originele schilderij een enorme impact op mij. Mijn stijl onderging een grote verandering, van symbolistisch naar meer realistisch. Dit heeft mij de mogelijkheid gegeven om nog directer en duidelijker te vertellen waar het mij om gaat. ”

Dubois’ werken zijn te zien in collecties in Nederland, Zwitserland, Canada en de VS.